Let’s talk about fear! (deel 1)

Oorspronkelijk artikel door Empowered Equines

Beschermd contact
Angstige reacties van paarden kunnen een groot gevaar vormen voor de mensen die ze trainen en verzorgen. Dit is waar het werken met paarden compleet verschilt met het werken met exotische dieren: deze wilde dieren worden bijna altijd in “protective contact” (trainen met een fysieke barriere tussen trainer en paard, zoals een draadje of hek). Wij bevelen het heel erg aan om in beschermd contact te werken met paarden, al helemaal als jij en/of het paard net begint met clicker training of als het paard erg agressief, bang, of onvoorspelbaar op wat voor manier dan ook kan zijn.Beschermd contact is een waardevol hulpmiddel in veel situaties – niet alleen voor je veiligheid maar ook zodat jullie beiden letterlijk de ruimte hebben om je zelfverzekerd te voelen en makkelijk afstand te kunnen nemen. Al helemaal voor paarden die slechte ervaringen hebben met mensen (of andersom!). Het dwingt ons als trainers ook om heel duidelijk en eerlijk te communiceren met het paard, met een bijpassende Rate of Reinforcement, want het paard kan gewoon weglopen als het hem niet bevalt of hij het niet begrijpt. Om deze reden geloven wij ook sterk dat trainen in beschermd contact een goed begin is en ons betere trainers maakt.thresholds-for-blog1

“Trigger stacking” en “Over-Threshold”Voordat ik dieper in ga op omgaan met angstig gedrag, wil ik eerst iets zeggen over wat angst nu eigenlijk is. Het is één van de oer emoties (geldt voor alle diersoorten) die bijdraagt aan een zelfbehoud. Eén van de grootste problemen met angst is dat het kan blijven hangen en het even duurt voordat het afgezwakt is. Het proces wat hier dan aan het werk is heet “Trigger Stacking”, ofwel de opstapeling van stress stimuli/prikkels. Wanneer één ervaring angst oproept bij een paard, en er geen tijd is om het te laten zakken, dan zal de volgende enge ervaring er bij op gaan tellen. Dit kan situaties opleveren waar ruiters vaak achteraf zeggen “Hij explodeerde zonder reden” of dat hij anders reageerde dan normaal en hij normaal nóóit schrikt van wat hem die dag triggerde om te schrikken. Het paard is dan “Over-Threshold” geweest, ofwel over de drempel. Buiten zijn comfort zone: zijn angst en ongemak niveaus zijn te hoog op dat moment.

Wanneer een paard over-threshold is, wordt a­­ngst een reflex en geen goed doordacht gedrag want een paard is dan niet meer in staat om goed na te denken of te leren. Voorgaande enge prikkels hebben zich opgestapeld en zijn niet goed opgemerkt door de trainers of hebben niet voldoende ruimte/tijd gekregen om weer af te nemen voor de volgende prikkel kwam, en dit maakt een paard overstuur. Dit gebeurt voornamelijk wanneer een paard is gestraft voor het uiten van angst, waardoor ze leren dat ze het niet mogen laten zien. Wanneer het ze teveel wordt en angst een reflex wordt, krijgen wij geen waarschuwing meer en wordt het gevaarlijk. We moeten constant bewust zijn van prikkels die op blijven bouwen, en we moeten ervoor zorgen dat het paard de tijd en ruimte krijgt weer tot rust te komen nadat hij is geschrokken voordat we verdergaan.

10574247_10152277271633526_3713902966957714539_n
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s